3

An-Nur; anjuran memudahkan perkahwinan

Terlalu lama saya ‘menjadi malas’ dan beralasan untuk menulis dan berkongsi sesuatu di blog ini. Hari ini saya memaksa kembali diri saya. Kadang-kadang memang sesuatu yang baik itu harus dipaksa terutamanya bila diri menjadi leka dan selesa.

Rejab sudah tiba memasuki ruang hidup menyampaikan salam Ramadan yang menunggu bulan berlalu buat bertemu mereka yang rindu menunggu. Saya masih terkapai-kapai berazam dan mengatur kembali kehidupan sebagai persediaan menyambut tetamu istimewa. Kehidupan kadang-kadang sangat menyibukkan dan melekakan sehingga kita tak mampu menekan butang ‘pause’ dan berhenti seketika melihat hidup yang sedang dilalui. Allahumma bariklana fi Rejab wa ballighna Ramadan.

Sekadar berkongsi bagi menyemarak semangat saya untuk terus menulis. Semalam, saya meneruskan kuliah tafsir Surah An-Nur di Bank negara yang sudah hampir separuh disudahkan. Surah An-Nur memang surah kecintaan saya. Saya jatuh cinta dulu waktu mendengar kata seorang guru saya tentang pesan Umar kepada rakyat Kufah,علموا نساءَكم سورة النور, Ajari kaum wanita Surah An-nur. Kenapa perempuan harus belajar dan tahu tentang surah ini? Kerana ia banyak berbicara tentang kehormatan dan maruah melalui hukum dan adab terutamanya dalam rumahtangga. Bukankah perempuan itu pendidik keluarga? Kata Ahmad Syauqi,
الام مدرسه اذا اعددتها اعدتها اعدت شعب طيب الاعراق
"Ibu adalah sekolah, jika engkau mempersiapkannya, berarti engkau mempersiapkan bangsa yang berketurunan baik." Tapi lelaki jangan ambil mudah pesan ini. Bukankan Umar berpesan kepada lelaki untuk mengajar isteri dan anak-anak perempuan mereka? Bukankan orang yang mahu mengajar itu harus dahulu faham dan menguasai apa yang mahu diajarkan?

Kata Syed Qutb, paksi perbicaraan surah ini adalah pendidikan melalui saranan-saranan KERAS seperti hukum rejam, qazaf, li'an dan saranan HALUS seperti adab-adab selain menghubungkan hati dengan bukti kekuasaan Allah di alam dan dalam kehidupn manusia. Gabungan didikan antara keras dan lembut ini penting dalam mendidik hati, menggerakkan perasaan juga meninggikan ukuran akhlak dan akhirnya menghubungkan hati dengan nur/hidayah Allah.

Secara umumnya surah ini menyebut tentang adab-adab kemasyarakatan yang wajib diukuti seperti adab masuk rumah, tundukkan pandangan, jaga kehormatan, mengelakkan pergaulan bebas yang mengingatkan tentang pentingnya istiqamah terhadap syariah Allah dan menjaga dari faktor-faktor yang membawa kepada keretakan dan kerosakan akhlak yang membinasakan masyarakat dan ummah. Surah ini dimulakan dengan ayat tentang hukuman sebat terhadap orang bujang yang berzina,diikuti tentang hukuman menuduh orang baik-baik berzina, li'an bagi suami yang menuduh isteri berzina, hadith al-Ifk (fitnah terhadap Aisyah r.a.h) kemudian tentang adab.

Surah ini juga menyeru kepada memudahkan perkahwinan selepas anjuran terhadap jaga pandangan dan kehormatan. Semalam, saya sampai kepada ayat tentang anjuran mengahwinkan orang-orang bujang. Susah juga saya menyusun ayat apabila masuk kepada isu perkahwinan kerana pendengar saya lebih arif dan berpengalaman tentang itu. Tapi saya juga ada beberapa isu sebagai orang bujang yang perlu dan mahu saya kongsikan. Rata-rata kita mengetahui tentang kesukaran berkahwin disebabkan mahar yang tinggi atau syarat-syarat tertentu yang menyusahkan. Kebanyakkan perkahwinan hari ini adalah atas perkenalan sendiri antara anak-anak. Campurtangan dan pilihan ibu bapa sudah makin berkurangan.

Saya kira ibubapa harus kembali masuk campur dan prihatin soal mengahwinkan anak-anak kerana ini adalah tanggungjawab mereka. Bapa khususnya. Mungkin sukar untuk mencari bapa seperti Syeikh Madyan yang menawarkan anaknya kepada Nabi Musa, pemuda tanpa harta, sendiri, pelarian dalam ketakutan dengan syarat Musa berkerja dengannya selama lapan atau sepuluh tahun. Dia adalah bapa yang bijak membaca suasana juga memahami bahasa anak gadisnya. Tapi ya, dia tetap berhati-hati. Musa diterima kerana cukup syarat kepimpinanannya; kuat dan amanah. Kuat; mampu menyara keluarga, amanah; mampu menjaga kehormatan dan memelihara amanah rumahtangga.
Anak-anak, dalam usia muda kadang-kadang terlalu banyak bicara cintanya sehingga keluar dari batasnya atau terlalu bayak fikirnya sehingga tak terjangkau perkahwinan itu dengan kadar segera. Ibubapalah orang yang harus bijak membaca perubahan anak-anak dan menilai tahap perlu tidaknya anak-anak berumahtangga. Kerana silap berhubungan, anak-anak akan jadi mangsa syaitan dan nafsu yang tak pilih imam atau pemuda jalanan. Justeru, jalan-jalan menutup pintu maksiat harus diusahakan dan dimudahkan. Saya tak nak bercakap panjang tentang wang hantaran dan seribu satu syarat yang pernah saya dengar malah akhir-akhir ini ada syarat yang sangat mengejutkan saya. Saya juga pernah membentang syarat tapi saya kira itu masih di lingkungan yang masuk akal dan lurus dengan syariah.

Kembali, saya kira ibubapa harus kembali masuk campur terutamnya dengan situasi sekarang, peningkatan hubungan luar nikah sehingga melahirkan zuriat yang tak diingini, peningkatan jumlah mereka yang tidak berkahwin, hilang kepercayaan terhadap institusi perkahwinan dan lainnya. Imam Bukhari menamakan satu bab dalam Sahihnya, bab lelaki menawarkan anak perempuannya atau saudara perempuannya kepada lelaki soleh seperti yang dilakukan Umar terhadap anaknya Hafsah juga bab perempuan menawarkan dirinya kepada lelaki soleh seperti tawaran seorang perempuan terhadap Rasulullah. Ia sunnah yang termaktub dalam sirah.
Anda mungkin bertanya saya semula, masalahnya bagaimana keadaannya ibubapa hari ini. Apakah mereka cukup memahami soal ini dan punya kriteria pemilihan yang selaras dengan syariah? Tak mengapa, kalau begitu mereka, maka berazamlah kita untuk jadi ibubapa yang seperti dituntut dalam Islam. Ibubapa juga mungkin bertanya, bagaimana anak-anak hari ini, mereka tak mungkin menerima campurtangan ibubapa, pilihan ibubapa. Kalau tanya saya, saya juga sukar untuk mengatakan ya secara spontan. Zaman berubah. Ya zaman berubah tapi kita tetap tak boleh berubah mengikut zaman kan?
Alhamdulillah, saya masih bertemu ibubapa yang bagus faham agamanya dalam menangani soal perkahwinan.
Hati saya tersentuh apabila berhadapan dengan masalah perkahwinan yang agak sukar kondisinya untuk diterima oleh ibubapa tetapi bapa masih lurus fikirnya. Katanya, dalam Islam, apabila anak perempuan minta berkahwin, maka si bapa harus menyegerakan perkahwinan itu. Maka kita redha walaupun situasinya sukar diterima. Tahniah! Beberapa perkara harus disegerakan seperti dalam hadis; bayar hutang, solat, uruskan jenazah dan kahwinkan anak.
Saya sebutkan juga dalam kuliah semalam, gabungan pesanan teman-teman saya saat kami 'sharing moment' sesekali juga pesan dari guru-guru saya. Perkahwinan adalah ujian. Hidup sendirian juga ujian. Tujuan hidup adalah sama: Redha Allah. Kerana hanya dengan redha dan rahmat Allah kita mampu beroleh syurga. Justeru bukan senang membeli syurga. Harganya adalah kesabaran melayari rumahtangga perkahwinan bagi pasangan berkahwin atau kesabaran menghadapi mehnah bersendirian bagi yang bujang. Memahami itu, saya mengakui, benar, syurga itu mahal dan hanya yang sabar akan berjaya mencapai tujuan.
Ayuh kita gali lagi khazanah ilmu mencari jawapan kepada masalah-masalah kita hari ini yang kebanyakkan bermula dari kita sendiri.

3 Komentar:

bintuKhair said...

Semoga Allah menemukan jodoh yang terbaik buat akak.. Semoga Allah permudahkan segalanya.. Amin~~

Anonymous said...

i' am the one who need to be helped..hehehe

wani

Maryamnour said...

Untuk kita semua Adah. Wani..He knows the right person at the right time for U. Bersangka baiklah dengan urusan Tuhanmu!

Post a Comment

Back to Top