0

Yang Tercinta

Saya kehilangan cinta dan rindu yang selalu lebat bertandang pabila tiba Rabiul Awal dek kesibukan dengan assignment dan presentation. Tidak sempat membajanya sebaik tahun-tahun sebelumya. Tak mengapalah, sementara saya mengairi kembali hati saya, saya tinggalkan dulu catatan ini.
Sekadar mahu berkongsi, membaca sejarah memang bukan minat ramai dari kita. Namun, saya sukakan sebuah buku hadiah daripada seorang teman dari Syria bertajuk ‘Ala khuta alhabib’ (nak terjemahkan apa ya.. perjalanan kekasih) karya daie Mesir yang saya senangi uslub dan pendekatan penulisannya; Amr Khaled (http://www.amrkhaled.net/).
Ada banyak buku sirah yang boleh kita ulit. Seorang guru saya di Syria juga menulis sebuah buku –Sirah Nabawiyah yang saya kira sangat detail dengan peta-peta kawasan dan ditambah sekali dengan syamail Muhammadiah lengkap pula dengan referensinya. Juga sebuah buku bagus yang selalu saya dengar dari mulut-mulut penceramah namun saya masih belum berkesempatan membacanya – al Rahik al-Makhtum. Saya mahu ulang kembali pesan Ustaz Arif yang pernah saya tulis dlm entri Rabiul Awal tahun lepas.."Bacalah sirah, dan kamu akan rasa seperti kamu hidup bersama baginda." Berasakah kita?

Hai kekasih…
Dengarkah kau getar hati
Ini…panas air mata rindu
Mencari sungai kasih yang
alurnya ke Raudah
Kekasih,
Ini rayu jiwa
Mohon diterima sebagai ummat
Agar mudah menumpang syafaat
Saat berhimpun di hari gawat.

0 Komentar:

Post a Comment

Back to Top