0

Gaji Lebih untuk Lelaki?

Saya bukan tradisionalis yang tidak bersedia menerima perubahan jauh sekali mahu menjadi feminis yang hilang panduan menuntut hak yang sebenarnya sedia terbahagi secara adil dalam al-Quran. Adil tidak bermaksud saksama. Sesuatu yang menarik apabila membaca pendapat Tuan Guru Nik Aziz tentang ‘skim gaji Nik Aziz’ jika beliau menjadi perdana menteri dengan slogan ‘gaji lebih untuk lelaki’. Tuan, hamba ini tidak cemburu malah berbunga-bunga hati membaca kerana hamba tahu tuan bercakap tentang memastikan fungsi dan tugas asal seperti yang disyariatkan. Biarlah hamba perturunkan di sini bicara tuan yang bijak laksana:
“ Orang yang bertanggungjawab lebih banyak patut mendapat lebih. Anak lelaki diberi hak sebegitu kerana dia akan berkahwin dan menyara isteri serta keluarga pula. Tanggungjawab lelaki memberi tempat tinggal, pakaian dan makanan kepada isterinya. Apa yang dilakukan perempuan sekarang yang turut bekerja sebenarnya bukan tanggungjawab mereka tetapi pilihan sendiri. Lelaki yang wajib bagi nafkah.”
(Mingguan Wasilah, 17-23 Ogos 2008, ms46)

Jujurnya, waktu isu-isu ketidakadilan terhadap wanita cuba saya fahami waktu zaman kampus dulu, hampir tergelincir hati menurut emosi. Astaghfirullahlah. Tambah lagi semaraknya bila masuk kelas Sejarah Wanita yang antara pensyarahnya ialah Dr Ramlah Adam(Ada tiga orang pensyarah bergilir-gilir mengikut minggu untuk subjek ini dan seorang tutor). Saya ingat bagaimana saya bergegas mendekati Dr. Anisah, pensyarah Jabatan Fiqh apabila ternampak beliau sebaik masuk ke kafe Akademi Islam. Saya tanyakan kepadanya, tidakkah boleh hukum faraid itu berubah kerana fungsi dan tanggungjawab berubah. Lihat sahaja berapa ramai perempuan yang terpaksa menanggung keluarga akibat lelaki yang cuai terhadap tanggungjawabnya. Justeru, hak itu harus diberi kepada perempuan. Dr. Anisah laju menjawab saya, “yang harus dikembalikan adalah fungsi setiap lelaki. Yang harus diubah adalah sikap dan rasa bertanggungjawab lelaki yang hilang. Bukan hukum yang termaktub.” Saya terhenyak. Benar, apabila masalah timbul, kita harus menyelesaikannya dengan kembali ke akar masalah. Bukan menutup ini dengan itu atau mengubah yang tidak berkaitan dengan punca masalah.
Kenyataan Tuan Guru itu sekiranya diketahui bisa sahaja membuat ramai sakit hati. Akan dibentangkanlah kes-kes tuntutan nafkah yang tertunda, aduan keganasan rumah tangga, jumlah janda yang perit menjadi ketua keluarga dan pelbagai lagi data yang menunjukkan betapa tidak layaknya makhluk yang bernama lelaki ini diberi gaji lebih tinggi. Pendek kata, tak cukup kertas mahu ditulis fakta.

Apa pun seperti yang saya katakan tadi, kita harus kembali ke akar masalah. Yang bernama perempuan ini pasti tak punya masalah menerima cadangan tadi sekiranya yang bernama lelaki itu bermula waktu melafazkan akad menerima isteri sudah menetap tekad dalam hati untuk penuh usaha melaksana tanggungjawab sebagai suami menurut panduan Ilahi.

Soal perempuan keluar bekerja dari sudut hukumnya, tidak perlu saya bahas di sini kerana ia sudah maklum. Cuma saya kira, masyarakat kita memang berfikiran; rugi kalau sudah belajar tinggi-tinggi tapi akhirnya sekadar duduk rumah membancuh kopi. Benar, apa guna ilmu kalau tidak dikongsi. Saya juga fikir begitu dahulu. Mahu belajar setinggi yang boleh, kemudian jadi wanita berkerjaya yang dinamik, elegan dan lain-lain lagi sifat yang hebat-hebat malah mahu jadi menteri. Tapi fikrah ini berubah apabila saya mula menyandang jawatan-jawatan tinggi bermula di sekolah menengah. Sebagai senior dan ketua, ramai yang merujuk dari masalah pelajaran, percintaan hinggalah ke masalah keluarga. Saya kemudiannya mula mencari kesimpulan terhadap masalah-masalah yang diutarakan hingga mengambil pendirian sekiranya saya punya pilihan untuk tidak bekerja, maka itulah pilihan utama saya. Saya sendiri merasa bagaimana hidup dalam keluarga besar yang jumlah adik-beradik cukup untuk satu pasukan bola sepak dan seorang pengurus manakala emak bekerja serta aktif dalam politik kawasan. Alhamdulillah, tarbiah emak sejak kecil menguatkan kami adik-beradik. Tapi saya tidak nafikan ada saat-saat yang sukar hingga saya pernah mohon pada emak supaya berhenti dari aktif berpolitik.

Dengan perkembangan semasa hari ini, saya kira adalah perkara biasa untuk melihat seorang wanita berjaya dan diiktiraf kejayaannya sebagai ibu, pekerja juga ahli politik. Dan wanita memang mampu melakukan itu apabila dia mencapai satu tahap stabil dan matang dari segi emosi. Dia akan punya kekuatan dalaman yang sangat kuat waktu itu. Syabas untuk yang berjaya melepasi halangan-halangan dalaman untuk pergi sejauh itu. Saya? Saya entah kenapa, serasa seperti baru bermula semula untuk memproses semua yang tersimpan di minda sejak dulu hingga kini untuk melihat kembali perancangan hari esok...

0 Komentar:

Post a Comment

Back to Top