0

Detik akhir ini, temanTeman,
Sisa Ramadan yang tinggal ini, apalah kiranya kita tinggalkan masa rehat yang mampu kita perolehi di bulan-bulan akan datang. Teman, anugerah Ramadan ini cuma setahun sekali. Apalah kiranya kita lawan sedikit rasa kantuk dan penat kita. Baki bulan-bulan akan datang panjang lagi kalau kita terlalu takut hilang rehat dan kesenangan badan.
Teman,
Ramadan sudah bersiap-siap mahu pergi. Teman, waktu-waktu akhir ini tidak mahukah kita berlama-lama, memanjangkan malam kita bersamanya. Tilam empuk di sudut bilik itu, kalau memang rezeki kita sepanjang hayat, bukan milik sang pencuri, akan tetap di situ. Tidak beranjak biar kita membiarkannya sendiri.

Teman, indah malam-malam akhir ini, tenggelam dalam bacaan tenang, teratur, penuh penghayatan Imam apa tidak sedikit pun menguis hati kecilmu untuk turut serta? Teman, tarawih itu merehatkan kita sebenarnya. Rehat dari sebarang kacau dunia yang banyak memakan siang dan malam kita.
Ingatkah kau saat Rasul tercinta berkata kepada Bilal – Arihna ya Bilal, Arihna. ((rehatkanlah kami wahai Bilal dengan azanmu yang menandakan solat akan didirikan).
Solat itu benar-benar penyembuh untuk risau yang bersarang di taman hati. Solat itu benar-benar penawar untuk racun cinta dunia yang telah memamah imuniti iman kita.

Teman,
Aku pohon, berilah sedikit perhatianmu buat Ramadan yang bakal pergi ini. Sebentar sahaja teman, sebentar. Tidak lama.. Dia akan pergi. Berilah.. supaya hilang rasa bersalah ini melihat dan membiar ruh Ramadan malap di hati-hati kita. Teman, aku pohon.

0 Komentar:

Post a Comment

Back to Top