0

Jom Buat Selepas Ramadan

Ha nahnu nuwaddi’u Ramadan..itulah permulaan sayu khutbah Jumaat minggu lalu. Kita telah mengucapkan selamat tinggal kepada bulan penuh keberkatan. Kita, atau Ramadan yang mengucapkan selamat tinggal kepada kita sebenarnya?

‘Ala kulli hal, eloklah kiranya kita bertanya kepada diri resolusi Ramadan kali ini. Saya, walau sudah merancang-rancang dalam kepala beberapa perkara, dek kekangan assignment dan hambatan peperiksaan yang kian hampir, masih tidak sempat menyusun, menulis apatah lagi mematuhinya dengan teratur. Tapi saya benar-benar mahu mengubah beberapa pendekatan saya terhadap sesetengah perkara.

Apa yang dapat saya simpulkan dari Dr Mumtaz, pensyarah Islamic Critical Thinking saya, ada dua factor yang membawa kepada kejayaan mereka yang ingin berubah atau ingin mengubah sesuatu. Mengubah dunia mungkin? Pertama, kefahaman. Kedua, keberanian. Faktor kedua ini jarang ada pada kebanyakkan orang. Dalam sejarah dunia, Imam Khomeini adalah contoh seorang yang berani berdasarkan tindakan-tindakannya dalam ketika Revolusi Iran. Ya, ramai orang punya cita-cita, punya keinginan mencorak sekeliling mereka tapi berapa ramai yang mencapai target. Benar, kejayaan bukan isunya tapi usaha itu yang akan dikira dan dinilai. Tapi siapa yang tidak mahu berjaya, kan?

Apapun, biarlah saya kongsikan dahulu 7 perkara yang disebut khatib Jumaat lalu sebagai resolusi Ramadan yang harus diusahakan bagi memastikan kesinambungan tarbiah Ramadan berkekalan hinggalah kita bertemu Ramadan seterusnya.

1) Sentiasa memohon hidayah agar terus istiqamah. Beramallah dengan doa

{رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ }آل عمران8
2) Sentiasa menghadiri majlis ilmu dan mendekati orang-orang soleh (suhbatul
ulama’).
3) Menjaga amalan sunat walaupun sedikit. Bukankah amalan yang disukai Allah
itu sifatnya berterusan walupun sedikit.
4) Segera mengganti puasa yang tertinggal dan segera bertaubat dari dosa-dosa
samada kecil atau besar.
5) Perbanyakkan berzikir dan beristigfar.
6) Membaca sirah para sahabat dan orang-orang soleh. Mengenali mereka dapat
membangkitkan semangat terhadap amal soleh.
7) Istiqamah dengan bacaan al-Quran dan mulalah menghafalnya.

Khatib menitipkan pesan salafussoleh; seburuk-buruk kaum adalah mereka yang tidak mengenali Allah kecuali pada bulan Ramadan. Moga Allah jauhkan kita daripada sifat ini.

Terlanjur menulis, saya ingat seorang guru berpesan, untuk orang-orang bujang terutamanya, banyakkanlah menghadiri majlis ilmu agar bercahaya wajah.:). Betul juga menurut saya. Mendengar ilmu, hati tenang, terbang gelisah. Tidaklah cepat dahi berkerut. Ubat awet muda yang mujarab. Moga Allah kekal mencampakkan rasa cinta ilmu ke dalam hati-hati kita hingga saat kita bertemu Dia. Saya selalu takut, saya hilang minat pada buku-buku dan majlis ilmu. Melihat buku-buku di khutub khanah UIA, saya berharap-harap dalam hati agar saya tidak pergi jauh dari dunia itu. Saya mahu fasa-fasa hidup saya dipandu dengan ilmu bukan sembrono berfikir dan membuat keputusan tanpa panduan. Terima kasih kepada Dr Mumtaz. Saya sangat teruja untuk terus mendengar kuliah-kuliah beliau tentang pemikiran kritikal menurut perspektif Islam. Maaf, saya harus berhenti. Harus studi untuk peperiksaan subjek itu Jumaat ini. Doakan saya.

0 Komentar:

Post a Comment

Back to Top