4

Lintasan Fikiran di Zaman Ujian

Sekadar berkongsi sebuah buku yang baik untuk diselak baca waktu-waktu menanti kawan atau LRT atau di waktu santai. Tajuk buku ini mungkin agak berat tetapi buku ini disusun seperti pepatah atau puisi-puisi pendek. Sesuai juga untuk memujuk hati terhadap kekecewaan kekecewaan terhadap perkara-perkara harian yang berlaku di sekeliling kita. Buku ini adalah lintasan-lintasan fikiran, tanggapan- tanggapan atau secara mudahnya respon penulis terhadap perkara di sekitarnya.

Hasil karya Yaman Siba'ii, anak kepada tokoh tidak asing kepada dunia Islam, Mustafa Siba'ii terbitan Maktabah Usamah, Beirut. Tulisan beliau mungkin hasil pengamatan dan pengalaman hidup berdagang di tempat orang, Spain. Sebelum ini saya pernah membaca buku Mustafa Siba'ii yang tidak jauh bezanya dengan metod buku ini. Menarik juga sebagai bahan bacaan ringan, tajuknya هكذا علمتني الحياة ..(Begini Kehidupan Mengajarku).


Saya kongsikan beberapa bait yang menarik perhatian saya dari buku Yaman Siba'ii ini. Tajuk buku ini خواطر في زمن المحنة (Lintasan fikiran di Zaman Ujian- terjemahan saya, mungkin ada terjemahan lain yg lbh tepat)

الأمل الذي لا يقترن بالعمل الموجه الجاد هو بناء في عالم مخدر وسعادة آنية هي في حقيقتها شقاء مرير ووسادة للأحلام ندرك بعد اليقظة أنها كانت ملأى بالأشواك.
-Impian yang tidak disertai dengan usaha yang bersungguh adalah binaan di alam khayalan dan kebahagiaan sementara yang pada hakikatnya adalah kesengsaraan yang pahit dan mimpi. setelah tersedar, ia hanyalah sesuatu yang penuh dengan duri.

كل دمعة لها نهاية ونهاية الدمعة بسمة وكل بسمة لها نهاية ونهاية البسمة دمعة. والحياة بداية ونهاية وبسمة ودمعة، فلا تفرح كثيرا ولا تحزن كثيرا، اذا أصابتك احداهما فنصيبك من الأخرى مخبوء في صفحة القدر...
- Setiap tangisan ada kesudahannya , dan kesudahan tangisan adalah senyuman. setiap senyuman juga ada kesudahannya. dan kesudahan sebuah senyuman adalah tangisan. kehidupan punya permulaan dan kesudahan; senyuman dan tangisan. Justeru, jangan terlalu gembira dan jangan terlalu sedih. Jika kamu mengalami salah satu daripadanya, maka takdir kamu bagi yang satu lagi tersimpan dalm qada' qadar Tuhan.


لا تدع اليأس يستولي عليك، انظر الى حيث تشرق الشمس كل فجر جديد لتتعلم الدرس الذي أراد الله للناس أن يتعلموه.. ان الغروب لا يحول دون الشروق مرة أخرى في كل صبح جديد..
-Jangan biarkan putus asa menguasai dirimu. Lihatlah kepada matahari yang terbit saban pagi untuk mengajar manusia sesuatu yang Allah ingin kita mempelajarinya. Sesungguhnya matahari tidak akan terbenam melainkan akan terbit semula setiap pagi yang baru.

الألم يفجر الطاقات للإبداع ، والإبداع يثير الدهشة والتساؤل ، والتـساؤل يهدي إلى الإيمان ، ومن الايمان تـنـبـثـق الأخلاق ونـعـرف الحب ، وبالحب نبني الحياة ، وفي الحياة نتعلم الألم !
- Keperitan melahirkan usaha ke arah kreativiti, Kreativiti melahirkan keterujaan dan persoalan. Persoalan membawa kepada keimanan. Daripada iman lahirlah akhlak dan menjadikan kita mengenal cinta. Daripada cinta, kita bina kehidupan. Dan daripada kehidupan kita belajar tentang keperitan.

4 Komentar:

musafir dibumi Allah said...

suka..suka...

Anonymous said...

Baraka ALLAH fiki Ya Maryam

~bahi, usim, uiam, um

Maryamnour said...

Wa Iyyaki, Ya rafiqati.Isytaqtu ilaik.

Anonymous said...

like banget kak:)

-shaza.shaari@gmail.com-

Post a Comment

Back to Top