Islamic Jerusalem

Mungkin memang kebetulan, saat saya membuka IKIM.fm memang isu Palestin yang sedang hangat dibincangkan. Pertama, 230208 lalu. Muna Jasman rancak menemubual Dr Fattah al-‘Uwaisi, seorang sarjana dari Institut al-Makhtum, United Kingdom. Bicara dibuka dengan pengenalan Dr al-Uwaisi tentang dirinya, lebih khusus lagi tentang zaman kanak-kanak beliau yang menurut beliau telah mendidik dan menjadikan beliau seperti yang dikenali hari ini. Air mata saya tidak mahu berhenti mengiringi bicara beliau. Beliau mengungkapkan jutaan terima kasih pada ibubapanya yang telah mengajar erti hidup pada beliau. Hidup di khemah pelarian, sebagai manusia yang dinafikan hak menghirup udara segar, berlari berkejaran bersama rakan-rakan sepermainan di tanahair sendiri. Segalanya bersukat. Air, makanan juga kawasan yang terhad.

Saya tidak mampu membayangkan itu. Kalau saya seorang ibu, mampukah saya bangun dari kebencian menggunung pada mereka yang telah merampas bahagia saya bersama keluarga, menafikan peluang persekolahan yang sempurna untuk anak-anak saya, membunuh jiwa-jiwa yang saya sayangi.. Ratapan, kesedihan berpanjangan juga dendam membara tidak cukup untuk mengembalikan hak yang telah dirampas. Saya selalu ingin belajar tentang semangat dalaman mereka. Selalu ingin kenal wanita-wanita hebat yang berjaya melahirkan pemuda-pemuda yang mencintai syahid. Teringin benar menopang dagu menadah cerita perempuan yang dari rahimnya lahir Umar al-Khattab, Salahuddin al-Ayubi juga Syed Qutb yang Fi Zilalnya selalu menjadi ubat hati saya. Tapi memang terlalu sedikit yang dibicarakan tentang wanita-wanita pilihan ini. Lalu saya harus terus membaca dan menggali rahsia sebelum tiba giliran saya memikul amanah berat-mendidik generasi muda Islam.

Berbalik kepada soal Palestin, beliau menyarankan beberapa perkara yang harus ada dalam usaha menyelesaikan isu ummah ini antaranya – al-ru’yah, al-‘azimah, al-sabr. Beliau membawa ideanya tentang Islamic-Jerusalem yang sedang cuba dikembangkan sebagai salah satu disiplin ilmu di universiti-universiti dunia. Bicara yang paling menyentuh hati apabila beliau berkata, setiap orang di dunia punya tanahair, tempat yang kita pasti akan kembali walaupun setelah mengembara jauh. Tetapi rakyat Palestinlah, warga dunia yang tidak punya tempat untuk kembali. Ya Allah…..

Ditanya pandangannya tentang cara menyelesaikan masalah perebutan bumi al-Quds itu, katanya: Saya memahami daripada sejarah. Tidak ada cara lain dalam menyelesaikan isu ini selain menghapuskan kezaliman ke atas orang yang dizalimi. ‘Ikdilu..(Berlaku adillah). Kembalikan keadilan seperti yang sepatutnya sebagaimana Umar mengembalikan keadilan kepada kedua-dua masyarakat Muslim dan bukan Muslim di Palestin dahulu. Noktah.
Kedua, 060308.
Rancangan tv tidak ada yang menarik perhatian saya. Saat saya membuka radio, perbincangan tentang Islamic-Jerusalem sudah di pertengahan. Bersama dua orang pensyarah Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya yang kedua-duanya pernah belajar di Institut al-Makhtum. Di akhir rancangan baru saya tahu, Segmen Duniaku Buku rupanya. Membicarakan buku Islamik Jerusalem... (lupa saya judulnya) yang dilancarkan 130208 lalu di Balai Ilmu, Universiti Malaya. Baru saya teringat, minggu lepas sewaktu kunjungan saya ke rumah seorang sahabat di Petaling Jaya, saya sempat menguliti buku tersebut. Tulisan Dr al-Uwaisi yang diterjemahkan ke Bahasa Malaysia. Segmen itu juga membicarakan usaha memperkenalkan Islamic Jerusalem sebagai salah satu subjek di institusi pengajian tinggi.. Menurut mereka, ini adalah perjuangan dalam dunia intelektual dalam menyebarluaskan kefahaman tentang konsep itu.

Apa yang perlu difahami adalah, bumi al-Quds memang diiktiraf sebagai tempat suci bagi ketiga-tiga agama-Islam, Kristian dan Yahudi. Apa yang perlu diakui adalah, sejarah telah membuktikan hanya Islam yang berlaku adil apabila memegang kuasa mentadbdir bumi itu. Umar tidak mengusir masyarakat bukan Islam saat beliau menguasainya. Lihat sebaliknya apabila kuasa lain yang memerintah. Tidak ada toleransi (al-tadafu’) agama diamalkan.
Allah…. Saya semakin memahami isu ini. Semakin cantik nampaknya Islam di mata saya. Perlahan-lahan saya memahami kunci ilmu. Teringat kata-kata Us Zahazan, kata-kata guru beliau sebenarnya tentang para ulama yang punya waktu untuk menulis, berkongsi ilmu ; Allah akan buka keberkatan masa apabila hambaNya ikhlas. Apa kaitan keberkatan dengan isu ini? Saya melihat lahirnya pemikir-pemikir Islam yang dibukakan Allah akal fikirannya untuk terus berkhidmat untuk agama ini. Sama seperti kagumnya saya melihat sidang cendiakawan fiqh dunia Islam di UIA tiga hari ini membincangkan soal wakaf-takaful. Mereka masing-masing hadir dengan pendapat masing-masing, bahas dan berbahas. Saya tidak sempat mengikuti sidang hari terakhir. Tapi saya percaya, kalau pun bukan di sidang itu, keputusan akhirnya nanti benar-benar satu rahmat daripada perbezaan pendapat yang ada. Objektif akan tercapai-untuk kemaslahatan ummah. Dua pahala untuk yang berijtihad dan betul. Masih ada satu pahala untuk mereka yang berusaha dalam berijtihad walaupun tersilap. Kita…?

Doa untuk mereka yang dizalimi di bumi Palestin. Juga doa buat mereka yang berkhidmat untuk agama ini…

For those yang berminat utk membeli buku di atas atau mahu memahami lbh lanjut tentang isu ini (Islamic Jerusalem) boleh email pada Dr Roslan Nor -
m_roslan@um.edu.my (013-9913048) or r_hisyamudin@um.edu.my (013-3527161).

1 Komentar:

An-Naurah said...

Maryammmm..blog ko best gile aa,sahduuu jek aku bace posting2 ko...rindu kat ko. Jaga diri,jgn asik2 sakit je..ko muda lagi tau! ade mase lawat2la blog aku..
http://an-naurah.blogspot.com

Post a Comment

Back to Top