2

Adab, Adab, Adab


Ad-Din Nasiihah. Sungguh hujung minggu ini hati saya dijamu dengan hidangan yang hampir tak mampu saya menghadamnya. Terlalu banyak. Sedikit berat. Cuba juga saya menghimpunnya ke sisi. Biar saya tidak mampu mengunyahnya hari ini, tapi saya mahu simpan buat bekalan. Bila saya bersedia, saya akan berusaha menghadamnya.

Mengenali Ustaz semenjak semester lalu adalah anugerah buat saya. Bermula dengan tanggapan biasa, pandangan saya berubah bila ustaz mula menghujankan satu demi satu tarbiahnya. Saya selalu suka mahu berlama-lama menghadap ustaz. Tapi, ya kesibukkannya tidak mengizinkan dan semester ini selalunya tak sampai dua minit saya dapat bercakap dengan ustaz.

Saya mula memahami kata ustaz. Amal…amal…amal.Tak guna menghimpun setinggi gunung ilmu, berkejar ke sana ke mari mahu menggalinya sebanyak mungkin tapi tetap sifar pada amal. Tetap gagal pada adab. ADAB! ADAB! ADAB! Ini yang ustaz ulang dan ulang dalam setiap pertemuan Nuqaba’ atau nama glamernya di UIA ini fasilitator. Semester ini tugasan saya bertambah. Halaqah dan Fardu Ain. Sungguh saya bersyukur terpilih menyertai kumpulan kecil fasilitator Fardu Ain. Ustaz lebih tegas, lebih berat menekan di sana sini. Usai mesyuarat pertama kami, waktu kaki perlahan menuruni tangga, saya akhirnya sedar. Ini yang saya cari. Bagaimana pun saya tidak boleh lari. Jiwa saya terubat dalam dunia ini. Bukan mencari sesuatu di luarnya. Saya tetap akan berasa kosong. Larikah saya dari tugas ini selama hampir dua tahun? Saya bukan lari, saya berniat mahu bawa diri dan belajar lagi di luar lingkungan biasa saya sebelum ini. Tapi ya, bila kita tidak beroganisasi, maka kita bermain-main dengan diri sendiri.

Tarbiah itu apa? Pengurusan. Education means management. Everything is a part of the whole system. Ingat, setiap butiran itu penting. Biar sesuatu itu kecil tapi ia penting untuk menyempurnakan satu system. Kerana itu kita harus membuka horizon pemikiran kita. Bukan menghadkan pemikiran pada dunia kecil di sekitar kita sahaja. Pengurusan melambangkan profesionalisme kita. Profesionalisme terlihat daripada pengurusan masa dan skill perhubungan kita. Maaf, saya mahu menyusun isi untuk dikongsi juga sebagai catatan yang lebih tersusun. Maaf kalau masih tidak teratur. Itu bayangan apa yang di kepala saya. Saya masih belum dapat menyusun segalanya sebaiknya.

Mari kita mulakan.
أن القرآن مأدبة الله فتعلموا من مأدبته ما أستطعتم .
Sesungguhnya Al-Quran itu adalah hidangan daripada Allah. Justeru, belajarlah daripadanya sebanyak mungkin.
Ma’dabah berasal daripada kata asal Adab. Para salaf selalu berpesan kepada anak-anak mereka: Wahai anakku, jadikan amalmu seperti garam dan adabmu seperti tepung. Maksudnya, amal yang sedikit tapi penuh dengan adab lebih baik daripada amal yang banyak tapi sifar adabnya.

Kata Hasan al-Basri
من لا ادب له لا علم له، ومن لا صبر له لا دين له ومن لا ورع له لا زلفى له.
Sesiapa yang tiada adab, tiada baginya ilmu. Dan siapa yang tidak punya sabar, tiada agama padanya dan sesiapa yang tidak wara’, tiadalah dia dekat dengan Allah.

Adab menurut al Qusyairi dalam Ar Risalah adalah himpunan sifat-sifat baik dan hasilnya adalah- faqih dalam urusan agama, zuhd pada dunia dan mengetahui hak-hak Allah.

Menurut Abi Nasr As-Sirraj, manusia itu terbahagi kepada tiga dari segi adabnya:
1- Adab ahli dunia: Mereka yang hafal ilmu dan teori
2- Adab ahli agama: Latihan jiwa, didik anggota badan , hafal tentang hukum dan tidak menurut hawa nafsu
3- Adab ahli khusus: Kebersihan hati, jaga rahsia, tunai janji, jaga waktu.

Ustaz selalu mengulang soal waktu. Soal adab ahli khusus. Kalau seorang naqib/h tidak boleh menjaga adab berkaitan waktu ini, bagaiman pula dengan orang lain. Adab tidur sebagai contoh. Apabila tidak dipatuhi dengan baik akan menyebabkan masalah yang lain. Kebanyakkan remaja di AS mati di jalanraya kerana tidak menjaga adab tidur. Mereka berjaga malam bermain internet. Kurang tidur menyebabkan mereka hilang focus apabila memandu dan menyebabkan ramai di antara mereka mati di jalanraya atas sebab ini.

Saya kira isu tidur bukan sesuatu yang remeh. Rata-rata remaja hari ini tidurnya lewat hingga ke 2, 3 pagi. Melantak ke subuh hingga tengahari. Habit ini menjadi karekter. Saya perhatikan. Saya akui benarnya pepatah Inggeris ini.
Watch your actions, for they become habits. Watch your habits, for they become character. Watch your character, for it becomes your destiny.
Karekter apa yang terhasil kesan habits bangun lambat ini? Malas! Tanya ibubapa di rumah bagaimana anak remaja mereka. Membantu di pagi hari..Tidak. Kalau menurut Sunnah, jika kita tidak punya urusan penting selepas Isyak, sebaiknya tidur terus supaya mudah bangun pagi. Tapi kebanyakkan kita ambil remeh perkara ini dengan melayari internet, jaga kebun maya di facebook(huhu), berpindah dari satu drama korea ke satu yang lain, sms, borak dsb. Apa lagi adab lain yang kita tidak patuhi? Adab makan, adab menggunakan handphone, adab bekerja dan menuntut ilmu dan lainnya. Saya pun apa kurangnya tapi, ia…berazamlah kita untuk jadi Muslim yang baik. Yang menurut sunnah. Manhaj hidup ini sudah tersusun sebenarnya. Cantik dan sempurna. Cuma kita…kata ustaz, yang Sahabat suka itulah yang kita benci sekarang dan apa yang Sahabat benci kita suka…Kita yang menukar tujuan hidup kita dari salvation kepada globalization. Kita sambung di lain hari.

Cadangan bacaan lanjut: Min Adab Al-Islam ('Abd al-Fattah Abu Guddah)

2 Komentar:

Anonymous said...

aku suka..aku suka..thanks akan ku sebarkan ia, supaya terungakai segala teori tarbiyyah yang mungkin kita salah tanggap sebelum ni...sbb aku pelik melihat orang yang dikatakan kuat tarbiyyaah dengan mudahnya mengguriskan hati orang lain dengan kata-katanya, aku konpius,

sahabtmu- wani

Anonymous said...

:angel

Post a Comment

Back to Top